måndag 28 juli 2008

En till Povel Rammel 64:a

Som en liten inledning på ett försök till en riktig semester, alltså ett par veckor i ryggläge, så åkte jag och min flickvän till min hemby för lite sol och bad.
En bonusflaska från Povel Rammels källare åkte fram.
En Chambolle-Musigny från Negocianten Leonard de St-Aubin. Av en av de klart bättre Bourgogna årgångarna, 1964. Vinet fanns i en lott av 4 flaskor, vara av denna var den med marginal minst intressanta.



Bevisligen så har Povel tagit mycket god hand om sina viner, att domma av de flaskor jag provat hittills. Denna flaska var i mycket god kondition, med hög nivå osv. Korken lika så, fortfarande elastisk och gick lätt att dra i ett stycka.
Vinet var klart, ljust rött utan några direkta tegel toner. Mycket vackert, men det gyllene röda skimmer som bara upp kommer i riktigt gammal vinet. Doften förvånade med sina goda kvaliteer. Ren, medelstor, mogen med god fruktintensitet kvar. Jordgubbar, skogshallon, kryddig och lite rosor. Mycket trevligt. Smaken var fyllig med frisk, nästan fräsch fruktsyra utan minsta antydan till strävhet. Medellång eftersmak, hyfsat balanserat och matvänligt pga den friska syran. Typ exempel på ett vin som visade sig ha ett stort drickvärde trots ringa kostnad.
Vinet kommer från en lott om 4 flaskor på senaste vinauktionen, värderad till 11-13 000. Vi
gav 20 440, vilket är klart mindre än vad en av de övriga flaskorna är värd. Så i princip kan vi säga att våran semester pava från 1964 var gratis. Kan det bli bättre??

onsdag 16 juli 2008

Mat hos Konjären (igen) In-Real-time Del 4

Redaktören sätter Rubrik:

Varmrättsvinerna är nu provade.

Rauzan-Segla 1996 föll verkligen Konjären och även Whiskymannen, Redaktören och konjärens-ITman i smaken. Stram, svartvinbär o ceder, frisk o elegant. Helt underbar.
Thelema Cabernet Sauvignon uppvisar en stor, mogen doft, mycket frukt och en av alla doftelement är tydlig grön paprika. Vilket jag tror är en viss procent pinotage som har varit delvis litt omogen. Mellan trevlig doft, men i allmänhet rätt trevlig.
Tyvärr så får ju inte Chateau Montus det utrymme som vinet kräver ikväll, men sammantaget så är vinet som väntat. Doften är stram, tydlig ceder, fat, lakrits, bränt gummi. Fylligt och intensivt i munnen till en början och sedan naturligtvis, öronbedövande strävle.. På något sätt så är ju vinet relativt välbalanserat.

Nu blir det Chateau Suduiraut

Mat hos Konjären (igen) In-Real-time Del 3

Annlänt till Konjären. Denna gång dricker vi en Bollinger SA.
Vinerna är även denna gång dekanterade och undanställda lite svalt i konjärens källare. Idag får konjären tre nya viner blindt. Och denna gång inga moderna St-Emilioner.

Förrätten som bestod av grillade pilgrimsmusslor med en underbar beurre blanc sås. Och till detta en Veuve Clincot rare Vintage 1988 som var alldeles underbar !! Otroligt smakrik, fyllig och välstrukturerat. Perfekt mogen.

Varmrätten är lammracks och rotsaker plus tillbehör..
Första vinet är en 1996:a 2eme Margaux dvs Rauzan-Segla.
Andra vinet är en riktig bubblare en Thelema 1994. Vilket jag har drukit fem-sex flaskor av och som hittils verkligen varit spännande, här förväntar jag mig en vild diskution angående lagringspotential i Nya Världen och tidiga 90-talets acidifieringar.
Efter detta så blir det en ung Chateau Montus 1995:a som nu fått ordentligt med luft och som avslutning en flaska Lacoste-Borie 1989, övermogen.

Nu ska det bli spännande att se vad Konjären säger om detta.

tisdag 15 juli 2008

Mat hos Konjären (igen) In-Real-time Del 2

Vinerna börjar ta sin form.

  • Champagne som troligen bistås av Whiskymannen
  • Röd -94 kanske en Bordeaux
  • Röd -95 kanske en Bordeaux
  • Röd -96 kanske en Bordeaux
  • Fonseca 1983
  • Chateau Suduiraut 1998

Mat hos Konjären (igen) In-Real-time Del 1

Imorgon onsdag kommer jag, redaktören, konjären, Whiskymannen och eventuellt konjärens-itman att äta och dricka lite bra vin. Förhoppningsvis kommer båda han och jag att blogga om detta så att säga in real-time. Vad det blir för vin säger jag inte än, men något franska är inte omöjligt.

Resan i modernisternas Bordeaux fortsätter.

Idag så hände något så ovanligt som att jag slapp stå i köket. Min kära flickvän tog med sig pokermannen till affären så att jag fick jobba några timmar till och de kunde handla en bit kött. På Pokermannens inrådan så fortsatte vi på den nyligen inslagna banan att åter prova en del modernister i St-Emilion. Efter att nyligen ha provat av en del Gerard Perse och Michel Rolland så föll valet idag på von Neippergs Clos de lÓratoire av årgång 1996 och 2000.

Båda vinerna är oklara och täta, källor påvisar att båda vinerna ska vara ofiltrerade. 2000 är klart mörkare än 96:an, mörkare än vad 4 års skillnad borde representera. Det och en tydlig fällning i 2000 ger intrycket av att den årgången är klart mer extraktrik.


2000
Ren, medelstor doft som snabbt öppnar upp sig till stor. Första intrycket är mogen söt frukt med förvånansvärt mycket mognadstoner som läder och vaxat hamprep. En del fat, kaffe och cacaotoner tillsammans med torkade kantareller och mynta. Jag hittar även ett litet drag av krondill i doften som jag mest associerar med traditionell Rioja, men intrycket är att vinets doft känns sammansatt och spännande. Smaken är torr, frisk syra med väl mogna, välavrundade taniner. Fylligt och otroligt lent, smaken är harmonisk och har en ordentlig dos frukt. Balanserad alkohol på 13 % och en trevlig eftersmak som kanske kunde varit något längre.

1996
Ren, medelstor doft som först ger ett intrycka av stendam innan frukten tittar fram. Likaså här, mer mogen än väntat men på intet sett långt gången. Läder, ceder, torkade örter, torkat kött och katrinplommon. Något rökig. Torr, frisk syra, mjuka taniner. Medelfylligt med otroligt god fruktintensitet. Balanserad alkohol och medellång eftersmak.
Mitt allmänna intryck av vinerna är att de båda är otroligt druvtypiska (90 merlot). Väl utvecklade och med god fruktintensitet och spännande doft. Bra vin.




Eftersom Pokermannen och min flickvän handlade på egenhand så blev det ingen avancerad dessert direkt. Mörk choklad och öl! Där rök min dagliga dos Sauternes. Pokermannen plockade fram en Imperial Stout 2007 från Slottskällaren till chokladen, visst passar det. Men jag föredrar Kloster. Doftar rostad malt och tvål som ung, hur bra kan det bli!

fredag 11 juli 2008

Angludet 2002 till vilt-wallenbergaren

Spännande att läsa konjärens inlägg angående vårat senaste möte. Mina medhavda blind-provningsviner till konjären föll väl ut i vilda diskussioner. Huvudnumret Figeac -89 visade sig från sin bästa sida, men vi kan väl tillstå att 1990:an faktiskt är något mer koncentrerad och mer fruktintensiv än 89:an var.

Stora överraskningen var däremot Volnay:n från Angerville, vi var helt övertygad om att den skulle vara bra, men den var fantastisk! Därför ska jag tillägna det vinet ett eget inlägg någon gång i framtiden.

Efter en lång dag så blev det min favorit, vilt-wallenbergare till kvällsmat. Och en liten pannacotta på kanel med lite honungs glaserade bananskivor flamberade i rom ovanpå.



En enklare vardags bordeaux fick äran i kväll, Chateau Angludet 2002 köpt som primör för 198kr för ett antal år sedan. Tät rubinröd färg, ren medelstor väl sammanhållen doft som börjar få lite mognad. Kaffe, svartvinbärsblad och lite läder börjar träda fram. Frisk syra, medelhöga friska taniner och välintegrerade fat. Behaglig längd, rund o välsmakande, inte storslagen på något sätt, men drickvänlig och mycket matvänlig. En god egenskap hos bra bordeauxvin som man inte får glömma bort när man provar vin.

En skvätt Yquem 1999 som klarat sig bra trots att den stått öppen i fem dagar i kylskåp. LVMH gruppens första årgång som jag dömde ut när jag provade den första gången på slottet för några år sedan. Men det kan också vara så att jag blev en smula påverkad av vår värd på slottet som tyckte att man borde skörda mer obotrytiserade druvor för att göra vinet mer lätt tillgängligt och dessutom använda mindre ny ek. Ett uttalande som inte föll i helt god jord hos undertecknad. Hur det egentligen blev med den saken lär vi märka om många år, och hur det än blir så lär det finnas både en och annan som kommer säga, det var bättre för på Alexandres tid.

onsdag 9 juli 2008

Mat hos Konjären - Del 7 - Sorti

Hemma i Gävle igen, trevliga viner, trevliga vänner... Efter Rieussecen, som hade en underbar sammanhållen mogen sauternes doft, så satte jag och konjären oss att röka pipa för ovanlighetens skull.... nytt för mig sedan många år, i brist på cigarr, men trevligt....

Tack och god natt..

tisdag 8 juli 2008

Mat hos Konjären - Del 6

Nu är vi inne på portvinet, en smula udda hus som inte är, så vitt jag vet representerad i sverige. Dvs Gould Campbell 1983, alldeles lysande, avrundad, stor i doft och smak, fyllig, söt, mörk och med trevliga björnklister toner. Bra portvin, 3,5 stjärner av Michael Broadbent. Moget nu fram till 2015 anser han, och han har troligen rätt...

Mat hos Konjären - Del 5

Jag och konjären har vilda diskutioner, efter en blindprovning av Lynch Bages andravin 2001 och Aiguilhe 2003. Lynch Bages visade inte sitt fantastiska jag idag, men var otroligt bra till mat. Aiguilhe 2003 faller inte helt Konjärens smak, men han har fel ;) - Konjärens IT-man älskar vinet, direktören lika så, likväl som undertecknad.
Däremot är vi rörande överens om Figeac 1989 som är alldeles strålande....

Fortsätning följer....

Mat hos Konjären - Del 4

Annlänt till konjärens residens, sitter och dricker Ayala non dosage. Vinerna är dekanterade och på väg in i Konjärens källare. Konjärens entre var löjrom på stekt bröd med creme fraiche och citron. Helt underbart till champagnen som hade en spännande och utveckald doft om än liten, men smaken känndes rätt tom och kort. Tyvärr, men solen skiner !!!!

Vinerna är valda och blev som följande.

  • Ayala Non Dosage

  • Volnay Premier Cru Champans 1997 från Marquis dAngerville.

  • Chateau Aiguilhe 2003

  • Chateau Haut-Bages-Averous 2001

  • Chateau Figeac 1989

  • Goulde Cambell Vintage Port 1983

  • Chateau Rieussec 1970

Mat hos Konjären - Del 3

Bloggandet blev kraftigt avbrutet 11:15 då en oaviserad transport Bordeauxvin mestadels St-Emilion, anlände till kontoret. Min vanliga maskot fick följa med på bild.

Mat hos Konjären - Del 2

Spontan middag hos konjären startar 08:30 med val av huvudvin till varmrätten. Riktlinjen var "bordeaux hyfsat mogen 88, 89 eller 90. Valet har fallit på Chateau Figeac 1989.
Jag, konjären och driektören har bara drukit två Chateau Figeacer tillsammans. 1985 på hambergsfisk där den med rätta stod i skuggan av Latour 1985 och en gång när vi drack 90:an på Pokermannens middag på grythyttans Gästgivferi.
Figeac -90 som egentligen är en något "farlig" årgång (pga fatburen tca) visade sig från sin bästa sida både i vitalitet och renhet med mycket god frukt och krydda.
Spännande nog så får 89 och 90 otroilgt olika betyg om man heter RP eller om man bor på britiska öarna. Men ikväll kan vi med 90:an i gott minne själva ha åsikter om saken...

En bild från Grythyttans Gästgivferi, Chateau Figeac 1990 i konkurens med Ch Palmer 1982, Lafite-Rotschild 1983, Moulin Touch 1959, Tokaij Azus Essentzia 1957 och en Dow´s Vintage port 1963:a

måndag 7 juli 2008

Mat hos Konjären in real-time - Del 1

Imorgon tisdag kommer jag, direktören, konjären och konjärens-itman att äta och dricka lite bra vin. Förhoppningsvis kommer båda han och jag att blogga om detta så att säga in real-time.
Menyn är enkel och bygger på att vi kan arrangera det som följer på ca en timme:

  • Någon Entre på skaldjur

  • En förrätt som passar till bourgogn och som gör att köpa färdig i typ saluhall

  • En varmrätt på hängmörad entrecote med tillbehör

  • Ost av för min del okännt slag

  • Min paradrätt Creps Suzette


Vinerna kommer troligen bli:


  • Champagne

  • Hyfsat mogen Bourgogne 1997

  • Bordeaux 2003

  • Bordeaux 2001

  • Mogen bordeaux 1988, 1989 eller 1990

  • Obestämt vintage port, minst 25 år

  • Chateau Rieussec 1970



Portvins sortimentet att välja på, förslag ??

söndag 6 juli 2008

Latour á Pomerol 1964

Jag antar att ni hört talas om legenden Latour a Pomerol 1961 ? Ett vin jag själv inte har provat och ett vin som idag har en tämligen hög prislapp. Och lär vara ett av mänsklighetens riktigt stora viner.
Om man pratar om sextiotalet så är det ju två årgångar som dyker upp, 1961 och 1964.
Så av stort egen intresse så ropade jag och pokermannen spontant och helt oplanerat in en butelj från Povenl Ramels gamla samling på den senaste vinauktionen.


Och här sker ett litet misstag:
Som ni kan se på bilden så är korken väldigt långt ner i flaskan allternativs så har vinet en extraordinärt lång kork. I normalfall så är jag och/eller pokermannen nere i sthlm dagen före auktionen och kontrollerar kondisionen på alla objekt som vi har intresse av. Eftersom vi inte hade en tanke på att köpa in denna flaska så kontrollerades den tyvärr inte.
Antingen så borde inte flaskan överhuvetaget inte sålts på auktionen eller så har den farit illa av sin vistelse på magasingatan 5 i frihamnen. För när jag väl var där och hämtade våra inropade 153 flasker och kört hem dessa så kontollerar jag ju naturligtvis alla flaskor.
Till min fasa så uppmärksamar jag att korken i våran Latour a Pomerol 64:a hade sjunkit 2-3 cm ner i hasen och att folieringen hade tryckts in så blir jag mycket orolig. Jag skär försiktigt loss den trasiga folieringen och trycker väldigt, väldigt väldigt försiktigt på korken...
Ja, den sitter lös.... Jag ringer genast till pokermannen och byter några ord. Vi kommer överens om att jag ska lyfta korken och känna om korken fortfarande håller tillbaks trycket... Pust, det gör det.. men när jag lägger flaskan ner så ser jag efter fem minuter hur en pärla färskt fint rött vin siprar fram.. inte på något sätt oxiderad men ändå.. nu är det brottom, det är frågan om timmar.
Fram med telefonen.. ringer pokermannen, direktören och konjären samt övriga vinsammlare och bröder i gävle.
Alla är upptagna.. !? Mitt försök att våldgästa konjären slutar i en konferens i sandhamn eller vart det nu va. Direktören är på uppdrag, men pokermannen inser naturligtvis allvaret i situationen och kastar sig i all hast på första bästa tåg till gävle. Jag bokar bord på en restaurang i gävle och skriver ut en faktura på "Latour a Pomerol 1964 - 80 kr + moms"

Jag, min flikvän och pokermannen öppnar upp med ett glas champagne, på något sätt så måste ju det ändå firas att vi kanske kommer dricka ett bra vin. Personalen tar hand om våran flaska och dekanterar den försiktigt. Johan och åsa dycker upp på väg hem från sin butik. Goda vänner sedan många år, johan har restaurang bakgrund och båda är medlemmar i geflevinkällare. Förövrigt ett av de mest trendiga paren i gävle och driver modebutiken FICO.
Johan som är lätt övertalad när det gäller champagne tar ett glas, åsa lika så.

Väl vid varmrätt. Och vinet, som är en stor upplevelse. Otroligt vitalt, Otroligt intensiv doft, och otroligt fylligt och tjockt, med otroligt mycket frukt. Här hade jag gått bet vid en blindprovning kan jag villigt erkänna, men utan att anteckna för mycket så drack vi vinet och njöt stort..