söndag 4 maj 2008

24 halvflaskor Ch Grand Barrail Lamarzelle Figeac 82

Om ni skulle råka hitta en låda om 24 halvflaskor saint-Emilion Grand Cru Classé från 1982 i god kondition för mindre än 100 kr flaskan så antar jag att många av er skulle slå till. Det gjorde även jag. Självklart så är risken för att ett sådant vin ska vara övermoget är enormt stor. Men om inta annat så i renst studiesyfte så slog jag till. Jag tycker alltid det är lika roligt att dricka ett antal gammla viner av samma sort under kort tid eftersom för att studera flaskvariation och korkpåverkan och liknande. Dessutom så passar det mig alldeles utmärkt att ha ett lunch vin från 82. Jag har ju inte fått smeknamnet "fonus" för ingenting.
Och inte gör det saken sämre att jag faktiskt bodde på just detta slott en vecka 2004.

Ch Grand Barrail Lamarzelle Figeac
Tittar man noga på etiketten så finns det fantastiska slottet avbildat där. För övrigt så är slottet idag ett riktigt mysigt hotel som valt att arrenderar ut vingården och producerar själv inget vin alls.


Fyllhöjden i flaskorna är mycket bra, och jämn sinsemellan. Korkarna är likaså i otroligt god kondition, och känns fortfarande riktigt elastiska. Sitter stadigt men är lätta att dra.

Färgen är ljust orangeröd med förvånansvärt hög intensitet.
Doften är medelstor, klart mogen/övermogen men inte oxiderad så att det stör. Det finns lite lite frukt kvar i doften, till och med lite mer än jag hade väntat mig. Som vanligt så är det rätt svårt att beskriva dofter i så pass mogna viner eftersom de är så flyktiga och bräckliga. Jag noterar jordgubb, vilket jag ofta hittar i riktigt mogen bordeaux från varma år. Svamp, torkat kött, torr piptobak och en liten jordig ton. Tryffel tillhör ett av de trevligare inslagen. Lite mentol finns i doften, något som framförallt pokermannen ofta noterar i vin som passerat bäst-före datum. Och jag förstår vad han menar.
I smaken är vinet otroligt mjukt och lent, med ingen strävhet alls. Syran känns obalanserad i frånvaron av frukt. Eftersmaken är kort och lite uttorkad.Sammantaget så är vinet som väntat mer spännande än bra, men med njutbar doft om man är lagd åt det hållet. En mer exakt smakbeskrivning kommer senare, jag har ju som sagt ett antal flaskor kvar att prova.

3 kommentarer:

konjären sa...

Låter spännande - ser fram emot provningsnoter!

Vinmannen sa...

Ja, jag är nog nöjd med köpet trots allt. Fler provningsnoter kommer..

Vintresserad sa...

Drack en helbutelj 1989 av detta vin för ngt år sedan, inköpt i Ebeltoft i Danmark för ca 3 år sedan. Det vinet var tyvärr förbi, så jag skulle nog inte ha alltför höga förväntningar. Roligt att din 1a halva inte var helt passé.