lördag 6 september 2008

Vin-Robinsson Del 1

IT-kamreren, Pokermannen och jag beslöt oss för att smygstarta årets andra vin-robinsson redan på fredagen, och åkte därför till IT-kamrerens sommarhus, Ekbacken i söderköping.För den som funderar på hur vin-robinsson egentligen går till så är det mycket enkelt, Nestor-Arne, Team-stockholm och kollektivet Bar & Mustasch (dvs pokermannen + undertecknad) sluter upp och dricker bra vin.
Menyn för kvällen är förutbestämd, och varje team ansvarar för varsina rätter. Alla inblandade tar med sig några flaskor bra vin, så få som möjligt och så sker en utröstnings-ceremoni. Alla viner som vi tror kan ha en chans ställs på ett bord. Sedan röstar var och en om vilket vin som ska drickas upp.

Eftersom vi smygstartar kvällen innan så tar vi fram de viner vi tror har en smal chans att bli fram röstade imorgon. Vi valde bland dessa till älg med rötter, smör o örter.


Ch Cheval Blanc 1979, Ch Ausone 1985, Ch Ducru-Beaucaillou 1985, , Vogüé Chambolle-Musigny Premier cru 1995, Cicala Barolo, Aldo Conterno 1993, Ch La Couspaude 2000, Leroy, Gevrey-Chambertin Premier Cru 1985, Angerville Volnay Champans Premier Cru 1997.


Valet föll på Cheval o Ausone, med Barolo till matlagningen.

Cicala Barolo, Aldo Conterno 1993,

Ljus granatröd färg, lätt grumlig, Medelstor doft, med viss mognad, torkad frukt och russin, lite animalisk så som torkat kött eller nygarvat skinn, spår av fatmognad, lite som en murken gammal stock, frisk syra o bra drag i tanninerna fortfarande. Kvardröjande eftersmak. Överlag rätt spännande doft, vi letar ros och viol men utan framgång. Vinet har inte nått sin topp än.

Varken Cheval eller Ausone är känd för att ha gjort så speciellt bra ifrån sig de respektive årgångarna.

Cheval Blanc 1979
Kork och flaska i otroligt bra kondition, korken såg ut att ha suttet där max 5 år.
Doften var medelstor, mogen, mycket stallig, lätt kryddig, russin, hamp rep o sandelträ.
Oväntat tydliga fat, vilket också är ett täcken på att vinet inte har exakt den koncentration som vinet brukar ha. Något klen frukt, men med bra matvänlig struktur.

Ausone 1985
Ett vin som vi drukit rätt många ggr, Yngre och fruktigare än cheval, blåbär, lite oväntat! stråt vassare just ikväll, helt mogen och vi gissar att cheval kommer överleva detta vin. Mjuk med viss längd.
Till dessert en flaska Ch de Fargues 2001,
Otroligt bra! koncentretat, fylligt och intensivt men med imponerande elegans. Saffran, honung och lite apricos o färska fikon. Underbart fat-sträv o underbart balanserat. Riktigt bra!

Inga kommentarer: